Betrouwbare informatie over onderwijs op afstand en weer op school

Filmpjes en video

Filmpjes voor instructie en verwerking

Naast instructievideo’s in de methodes zelf, vind je ook op internet allerlei filmpjes met aanvullende instructies voor het behandelen van specifieke onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan Schooltv-filmpjes of video’s met extra uitleg van een leraar over een lastig onderwerp. 

Sommige leraren hebben een eigen kanaal op YouTube, waar zij uitleg geven over onderwerpen per vak en leerjaar. Zo hoeft je als leraar niet altijd zelf de instructie te geven, maar kan je de kwaliteiten van andere leraren benutten.

YouTubekanalen:

Live online instructie

Let op: lees ook het advies van Kennisnet ‘Zoom gebruiken? Kies een veiliger alternatief’

Is het bestaande instructiemateriaal niet voldoende? Geef dan zelf aanvullende instructie online. Dat kan bijvoorbeeld door één-op-één of in groepjes via een livevideoverbinding uitleg te geven over de lesstof.

Zelf filmpjes maken voor instructie

Opgenomen instructiefilmpjes hebben als voordeel dat leerlingen deze op een zelfgekozen moment kunnen bekijken. Zelf filmpjes maken kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld:

Maak vooral gebruik van de vaardigheden binnen je team en van de ict-voorzieningen die je voorhanden hebt. Zo houd je het laagdrempelig en gaat er niet te veel tijd en geld zitten in het aanleren van nieuwe vaardigheden of het aankopen van middelen.

Ook belangrijk: maak de komende weken niet gelijk heel veel video’s, maar begin met enkele goede.

Handig om te weten bij het werken met instructievideo’s: 

Meer tips voor het zelf maken van uitlegfilmpjes:

Delen en uploaden van video’s

Jezelf filmen

Video monteren

Webinars maken

PowerPoint

Terug